Cum audităm un feed Google Shopping
Cuprins
Preview articol: În acest articol îți vom prezenta principalele modalități prin care realizăm auditul unui feed Shopping Ads și cum îl poți optimiza pentru rezultate mai bune ale campaniilor de acest tip pentru magazinul tău online.
Urmând trendul internațional, campaniile de tip Shopping au prins o amploare din ce în ce mai mare și în România. Publicațiile de specialitate estimează că peste 76% din traficul plătit din al retailerilor provine din anunțuri de tip shopping (Google Ads, Amazon etc). Având în vedere că peste 16% din bugetul global din retail merge în paid search, sunt esențiale auditarea și optimizarea acestor tipuri de campanii (pornind de la feed-ul de produse), care pot genera scăderi în procente de 2 cifre ale bugetelor investite.
Campaniile Google Shopping Ads au la bază un feed de produse (care se urcă în Merchant Center), iar cu cât acesta este mai optimizat, cu atât îți mărești relevanța anunțurilor și posibilitatea de segmentare a campaniilor (extrem de important, în special pentru magazinele online cu o ofertă mare de produse).
În articolul de astăzi vom trece în revistă câteva elemente pe care le luăm în calcul atunci când audităm un feed de Shopping pentru clienții noștri.
1. Cum eviți suspendarea contului Merchant Center
Pentru a se asigura că utilizatorii au o experiență pozitivă de shopping, Google are o politică strictă în ceea ce privește conținutul feed-ului de produse. Dacă produsele din feed încalcă aceste reguli (prețuri incorecte, disponibilitate neactualizată, imagini neconforme cu cerințele etc), produsele sunt marcate, iar dacă situația nu este remediată în termen de 28 de zile, Merchant Center va deveni mai agresiv în marcarea produselor care încalcă aceste aspecte. În cazul în care ai de-a face cu un cont suspendat, poți apela la echipa de suport aici.
2. Cum crești numărul de produse eligibile?
Produse respinse din cauza prețului sau a disponibilității
Aceste neconcordanțe duc la rate mici de conversie și o experiență neplăcută pentru utilizator.
Recomandări: poți trimite produsele în Merchant Center prin API sau poți folosi un feed de produse cu regulă de actualizare de mai multe ori pe zi în care să activezi Automatic Item Updates, maniera prin care Google Google poate să actualizeze înregistrările de produse în anunțurile folosind limbajul de markup pentru date structurate pe care îl găsește pe site-ul tău.
De exemplu, dacă feedul de date cel mai recent conține un articol care costă 4 RON, dar pagina de destinație a produsului afișează un preț de 3 RON, se va actualiza articolul la 3 RON în anunț.
Imagini invalide sau care lipsesc
Cere producătorilor sau furnizorilor imagini de bună calitate pe cât mai mult posibil și asigură-te ca link-urile imaginilor sunt valide înainte de a le încărca în feed. Dacă încă primești notificări deși link-ul imaginii este valid, o recomandare este să schimbi URL-ul imaginii ceea ce va determina un recrawl, ulterior produsul fiind aprobat.
Iată câteva recomandări:
Paginile de produse nu pot fi accesate
Paginile de produse trebuie să fie accesate de către utilizatori și de către crawler-ele Google. Erorile care pot să apară:
- Page not found (404): pagina nu este găsită pe server
- Could not connect/HTTP 5xx response: când crawler-ul Google a încercat să acceseze pagina de destinație, serverul nu a fost disponibil (de exemplu site-ul a fost în mentenanță)
- Hostname not resolvable: numele de gazdă nu este rezolvabil: nu am putut rezolva numele de gazdă. Configurarea DNS trebuie să fie realizată corect.
Adresa URL din atributul „link” trebuie să înceapă cu „http://” sau „https://” și să folosească numele de domeniu pe care l-ai confirmat atunci când ai creat contul Merchant Center sau în fila Confirmarea Site-ului din contul Merchant Center. Toate simbolurile folosite trebuie înlocuite de entități codificate cu adrese URL, cum ar fi virgulă = %2C. Poți să testezi configurația actuală cu instrumentul Preluare ca Google. Nu uitați să selectați Smartphone ca tip de preluare.
Dacă ai rezolvat aceste probleme și ai actualizat articolele printr-o nouă încărcare a feedului sau prin API-ul Content, erorile pe care le vedeți aici vor dispărea, în mod normal, în câteva zile. Dacă dorești să accelerezi procesul, poți mări rata de accesare cu crawlere Google.
3. Cum optimizezi conținutul din feed
De ce este titlul produselor relevant
Titlul produselor din feed servește în 2 maniere:
- Este folosit de către Google pentru a face matching cu căutările din Search (deci cu cât este optimizat mai bine cu atât vei fi vizibil la căutări cât mai variate, evident, în legătură directă cu produsul)
- Este afișat în anunț deci impactează ratele de click și de conversie
Evită titlurile vagi de produse, include atribute relevante precum brand, culoare, material, mărime și asigură-te că cele mai importante elemente sunt afișate în primele 70 de caractere sau mai puțin (atât cât arată anunțul).
De ce este product_type relevant
Tipul produselor din feed servește în 2 maniere:
- Este folosit de Google pentru a înțelege mai bine ce anume vinzi și pentru a te ajuta să afișezi produsul utilizatorilor
- Servește în structurarea campaniilor
Atenție însă, și aici avem reguli stricte de editare, nu recurge la tehnici de Spam.
Iată cum poți optimiza tiltul produselor în funcție de fiecare verticală de retail:
Bonus:
Activează modulul Market Insights pentru a vedea date despre top best sellers și cât de competitiv ești din punct de vedere pricing.
Ai nevoie de un audit al contului Merchant Center sau ajutor în gestionarea campaniilor de tip Shopping Ads? Contactează-ne și te putem ajuta.
Despre Optimized
Agenția Optimized este specializată în campanii PPC (Google Ads, Facebook Ads, Instagram Ads, Pinterest Ads, YouTube Ads) pentru e-commerce. Portofoliul nostru cuprinde exclusiv magazine online, alături de care lucrăm pe obiective clare de performanță (CPA, ROAS, ROI), iar echipa noastră este formată din specialiști PPC și traineri certificați Google, totodată și persoane cu experiență hands-on în e-commerce.
Strategiile noastre nu sunt generice, ci aplicate strict pe e-commerce. Lucrăm cu magazine care vor să scaleze profitabil campaniile PPC, care au obiective clare și știu că marketingul este o investiție.