Google Standard Shopping Ads – Alte tactici de optimizare
Cuprins
Obiectivul magazinului tău online este creșterea profitabilității și implicit a vânzărilor. Dacă folosești campaniile de tip Google Shopping Ads standard și rezultatele acestora nu sunt mulțumitoare, în acest articol îți prezentăm câteva tactici avansate de optimizare a contului tău.
Dacă în mod normal în campaniile de Search poți să optimizezi folosindu-te de update-uri de texte sau de scrierea de anunțuri mai bune, ori de adăugarea de noi cuvinte cheie, pentru optimizarea campaniilor de Standard Shopping Ads sunt necesare unor tactici mult mai avansate.
Iată câteva exemple de tactici avansate de optimizare pentru campaniile de Standard Shopping Ads:
- Afișarea prioritară a celor mai vândute produse sau a produselor la reducere
- Excluderea anumitor cuvinte cheie (generice sau brand)
- Optimizarea feed-ului de produse
- Urmărirea ROAS-ului pentru a prioritiza produsele mai profitabile
În acest articol vom face distincție între tacticile de optimizare clare de zi cu zi și optimizările mai avansate pentru campaniile de Standard Shopping Ads.
Optimizări generale pentru campaniile de Google Shopping Ads
Există câteva lucruri pe care le poți modifica în mod activ într-o campanie de Shopping Ads.
Prioritatea 1:
- Gestionarea ofertelor
- Cuvintele cheie negative
- Optimizarea feed-ului de produse
Prioritatea 2:
- Managementul bugetului
- Excluderea produsului
- Segmentarea publicului
Bugetul și publicul sunt importante, dar nu sunt cu adevărat tactici de optimizare într-o campanie de Google Standard Shopping Ads. Dacă desfășori campanii folosind Smart Bidding, atunci nici publicul și nici licitarea nu sunt atât de importante. Deci, cum poți optimiza campaniile de Shopping Ads pentru a obține mai multe rezultate?
Am pregătit este o listă și de alte tactici de optimizare:
Săptămânal
- Bid management
**Structura grupului de produse trebuie gestionată pentru Manual Bidding.
- Merchant Center – Review
Verificarea produselor dezaprobate.
Lunar
- Cuvinte cheie negative
- Optimizare standard
- Excluderea cuvintelor ”acum”
- Afișarea produsului potrivit pentru căutări
- Segmentarea campaniilor
- Optimizarea feed-ului de produse
Trimestrial
- Excluderi de produse
- Excluderea/actualizarea produselor
- Segmentarea publicului
Alte optimizări pentru campaniile de Google Shopping Ads
După efectuarea optimizărilor de rutină și revizuirea datelor, este timpul să ne uităm la optimizările avansate.
Aici este locul în care Google Shopping Ads strălucește cu adevărat.
Deși există mai multe moduri principale de a configura campanii în Rețeaua de Search, optimizarea pentru Google Shopping Ads se referă la:
- schimbarea structurii campaniei
- lucrul cu elementele de ansamblu
Pentru cele mai multe dintre magazinele online, am face de obicei o schimbare majoră în întreaga strategie de Google Shopping Ads odată pe an.
Desigur, sunt unii specialiști PPC care folosesc aceeași structură de campanii de 5 ani, dar asta pentru că strategia lor nu s-a schimbat prea mult în acest interval de timp.
Dar, pe măsură ce treci de la 5.000 la 10.000 de produse, deseori trebuie să regândești strategia și aici intră în joc optimizarea imaginii de ansamblu sau optimizarea profundă a campaniilor de performance.
Am împărțit mai jos diferitele idei pentru optimizarea avansată, astfel:
- Încearcă segmentarea/restructurarea a unei campanii noi
- Verifică performanța cuvintelor cheie
- Diferențiază strategia ROAS
- Monitorizează prețurile
- Manual vs. Smart Bidding
- Performance Max pentru eCommerce
Segmentarea unei campanii noi
Una dintre optimizările cheie pe care le poți face unei campanii de Shopping Ads este restructurarea sau segmentarea acesteia.
Ideea este de a ajuta strategia cu Smart Bidding, dar înainte de a face acest lucru, trebuie să înțelegi cum funcționează Smart Bidding.
O campanie cu Smart Bidding este eficientă, deoarece reacționează în mod direct la modificările datelor istorice din cont în comparație cu suma licitată manual care nu a fost actualizată probabil de săptămâni întregi.
În plus, o campanie de Google Shopping Ads cu Smart Bidding cuprinde mai multe semnale decât poți tu include, prin simplu motiv ca aceasta este alcătuită din formule matematice pe care machine learning le rulează mult mai bine.
Deși toate aceste campanii Shopping Ads cu Smart Bidding sunt la o primă vedere foarte eficiente, de fapt acestea sunt reactive.
Mai exact, nu au indicatori pentru viitor.
Exemplu: Dacă Mihaela știe că nu ar trebui să vândă palton de iarnă în Spania, în luna aprilie (și într-adevăr, nu ar trebui), o campanie cu Smart Bidding va cheltui aproape întreg bugetul, pentru a ajunge la exact aceeași concluzie.
Aici intervine în ajutorul Smart Bidding și Shopping Ads. Modul de a face acest lucru este prin utilizarea setărilor de prioritate pentru a-i spune lui Google ce produse să arate mai întâi sau prin efectuarea altor modificări.
Iată o listă de idei principale despre cum să segmentezi și, prin urmare, să optimizezi campaniile de Google Shopping Ads:
- Split pe cuvinte cheie/termeni de căutare
- Împărțirea produselor în Cele mai vândute
- Împărțirea produselor în Cele mai ieftine
- Împărțirea produselor în Variante
- Împărțirea produselor în La reducere vs. Fără reducere
- Împărțirea produselor în Noi vs. Vechi
Monitorizarea prețurilor
Nu putem trece cu vederea, că prețul este un factor major în decizia unui consumator de a cumpăra un produs, în special pentru produsele de brand în care ai exact același produs, indiferent dacă îl cumpără de pe emag.ro sau altex.ro ori de pe amazon.com.
Ca atare, prețul este un factor decisiv.
Este important să stabilești prețuri competitive care să susțină marketingul, să mărească veniturile și, în cele din urmă, să asigure un profit bun.
Stocul, variantele de produs etc. sunt importante de luat în considerare înainte de a stabili structura prețurilor.
Chiar dacă produsele tale au prețuri mai mari decât cele ale concurenților tăi, se pot vinde cu ușurință, și în unele cazuri chiar mai bine, decât dacă ar fi mai ieftine.
Dar cel mai important lucru pe care trebuie să-l iei în considerare este că, chiar dacă nu vei schimba prețurile, doar să știi care sunt acestea în comparație cu cele ale concurenților tăi, este un avantaj semnificativ în gestionarea eforturilor din campaniile Google Standard Shopping Ads.
Manual Bidding versus Smart Bidding
Există momente în care este logic să muți părți din campanii la licitarea manuală pentru o anumită perioadă. Nu este încurajat acest lucru în general, însă există momente în care ar trebui să dorești un pic mai mult control, să resetezi datele sau pur și simplu să ai cheltuieli la un anumit buget.
De asemenea, există situații în care Manual Bidding depășește pur și simplu Smart Bidding din mai multe motive:
- Campanii noi-nouțe
- Campanii cu volum redus
- Trecerea într-un sezon de vârf
Deci, dacă ai dovezi că ar putea fi mai bine să rulezi campanii cu Manual Bidding, atunci încearcă pur și simplu.
Ce metrici contează în campaniile Standard Shopping Ads?
Pentru campaniile obișnuite de Search (de anunțuri text), ne-am obișnuit cu toții să folosim aceleași metrici vechi, cum ar fi: poziția medie, procentajul de afișări, CPC maxim, CPC real, CTR sau ROAS.
Cu toate acestea, în campaniile de Google Shopping Ads, un aspect important a dispărut: poziția medie.
Acest lucru îi derutează pe mulți specialiști PPC atunci când încearcă să optimizeze sumele licitate, deoarece se vor întreba: Ce ar trebui să optimizez acum?
Metricii cheie pentru Google Standard Shopping Ads sunt:
- Valoarea conversiei
- Costul conversiei
- Rata de conversie
- Impression share
- Absolute top impression share
- Click share
Suma CPC medie și alte valori sunt încă utilizate.
De asemenea, un alt metric pe care îl poți include este diferența de preț al produsului de referință. Acest lucru poate fi util dacă nu ai o monitorizare a prețurilor pentru produse.
Performance Max pentru eCommerce
Performance Max (PMax) este un tip de campanie Google Ads disponibilă din noiembrie 2021, creată cu scopul de a maximiza rezultatele, combinând cele mai avansate tehnologii de automatizare în ceea ce privește bidding-ul, targetarea și creativele.
*Începând cu septembrie 2022, Performance Max va lua locul campaniilor Smart Shopping și Local.
Deoarece, acoperă mai multe canale și formate, oferă mai multă complexitate și acceptă mult mai multe elemente pentru a crea în mod dinamic multe tipuri de anunțuri, Performance Max solicită retailerilor să vină cu strategii și optimizări puternice.
Despre noile strategii și optimizări pentru campaniile Performance Max pentru eCommerce vom vorbi într-un articol viitor.
Te așteptăm oricând la o consultanță despre cum îți poți optimiza campaniile Google Shopping Ads – și nu numai.